Gala rozdania nagród filmowych Węże 2015

  • 11038590_952279331470618_3771281836283579616_o

Klient: Black Rabbit

Wydarzenie: Gala rozdania nagród filmowych Węże 2015

Rodzaj usługi: Obsługa barmańska

Liczba gości: 300

Motyw przewodni: dowolny nawiązujący do specyfiki wydarzenia

 

 

Odbywająca się co roku Gala rozdania nagród filmowych Węże 2015 była wyjątkowa i to nie tylko ze względu na frekwencję oraz zainteresowanie mediów, ale też za naszym skromnym udziałem. Otóż w tym roku postanowiliśmy we własnym zakresie zabawić się w krytyków filmowych i dorzucić swoje przysłowiowe 3 grosze. Przygotowaliśmy menu nawiązujące do nominowanych filmów, aktorów i pochodnych dodatkowo szokując wyglądem oraz smakiem serwowanych cocktaili.

Np. „Cocktail, który został świetnym” – bezpośrednio nawiązuje do nominacji o tytule ,,Człowiek, który został świętym”, opowiadający o papieżu. Stąd też w opisie, warstwie smakowej i wizualnej cocktailu odnajdziemy odnośnik do znanej ,,papieskiej kremówki”, użyliśmy receptury i składników przysmaku Jana Pawła II, by stworzyć wzbogaconą o moc whisky kompozycję, która niewierzącym pozwoliła się „nawrócić”.

 

 

EPISODE I – POMYSŁ

  1. NAZWY COCKTAILI vs NAZWY NOMINACJI

Kluczem doboru nazw, opisów oraz smaków były nominowane filmy. Początkowo zostały wymyślone tylko nazwy poniekąd parodiujące nazwy tegorocznych nominacji.

  1. NAZWY COCKTAILI VS SMAK

Na tym etapie próbowaliśmy na podstawie skojarzeń i parowania się smaków znaleźć potencjalne związki pomiędzy nazwą filmu, nazwą cocktailu a smakami czy teksturami, których będziemy mogli użyć.

  1. OBRÓBKA GRAFICZNA I STOPNIA

 

menu1

   menu2

 

 

 

 

 

 

 

 

D)OPISY I STOPNIA

W opisach drinków postanowiliśmy nawiązać bezpośrednio do treści konkretnej nominacji: fabuły, aktorów czy faktów z życia postaci kojarzonych z filmem, ale także retoryki klimatu kinematografii.

 

BEZALKOHOLOWE

 

„Facet (nie) potrzebny od zaraz”

https://www.youtube.com/watch?v=31dKwE4nXuM

Drink (nie)potrzebny od zaraz – (30 letnia) kawa (na skraju terminu zdatności do użycia) mrożona w blisko -200 stopni Celsjusza, otoczona plejadą dobrze znanych polskich produktów, w roli azotowej bezy okrytej pełnią blasku przez bananowe(cynamonowe), palone masło.

W roli azotowego popcorny okrytego pełnią blasku przez bananowe, palone masło.

 

„Dżej, Dżej”

https://www.youtube.com/watch?v=MM4wYP0wkxk

Dżem Dżem – niecodzienna relacja pomiędzy emocjonalną śliwką a Silnym, zbalansowanym smakiem chili i czekolady. W niespotykanym, nowoczesnym związku molekularnym pod postacią lodów azotowych.

 

Wiatrowy Sad

Przeminęło z Wiatrowym Sademdrink, którego powinien zasmakować każdy koneser dobrego kina i dobrego smaku, sorbet na bazie (partnera dzisiejszej Gali), tłocznego soku Wiatrowy Sad.

 

ALKOHOLOWE

 

„Człowiek, który został świętym”

https://www.youtube.com/watch?v=Dm6w1qZDSYk

Cocktail, który został świetnym – niesamowita (męska)molekularna opowieść o smaku kremówki i wyglądzie bezy azotowej, udoskonalona w wyjątkowy sposób poprzez odrobinę whisky i karmelową kruszonkę.

 

„Kochanie chyba Cię zabiłem”

https://www.youtube.com/watch?v=MdXHHrmJSzU

Kochanie, chyba się napiłem – polska wariacja na temat amerykańskiego standardu, gdzie pozornie nieudolne połączenie wytrawnego ginu i słodkiej róży/ostrego imbiru zaserwujemy do góry nogami

 

„Zabić bobra”

https://www.youtube.com/watch?v=9AjfNqVMzc4

Zapić Bobra – zimny jak Leon Zawodowiec, niewinny niczym Sara, mrożący krew w żyłach sorbet azotowy bazujący na związku małoletniej polskiej wódki i soku z dojrzałego jabłka w kwaśnej, limonkowej scenerii